Publicat el 03/06/2024
Defensem la pagesia, lluitem per la nostra sobirania
Publicat per Poble Lliure
Categories: Comunicats

La pagesia del nostre país es troba en perill d’extinció. El sector perd cada cop més pes perquè hi ha qui no té més remei que abandonar-lo. Els motius són diversos: els productes d’importació que venen amb preus inferiors als de producció local; la concentració creixent en mans d’empreses de l’agroindústria; la manca de planificació que fa que, per exemple, la ramaderia al nostre territori engreixi porcs i els destini a l’exportació, mentre que el xai es troba clarament disminuït; o el fet que les cadenes de supermercats i marques de fabricants (Mercadona, Bonpreu, Freixenet, etc.) forcin els pagesos a abaixar els preus fins i tot per sota del preu de cost.

La política agrària europea tampoc afavoreix la pagesia arrelada a la terra, sinó aquells propietaris que tenen grans extensions, que no és el model més freqüent al nostre país. En aquest context, els successius governs autonòmics no han estat capaços de defensar i potenciar el sector agrari a casa nostra.

La pagesia s’ha mobilitzat diverses vegades per reivindicar el sector, però també ho han fet per defensar el país. El record més clar el tenim el 2017. Per tots aquests motius, Poble Lliure considera que cal fer suport a la convocatòria del 3 de juny de Revolta Pagesa i a les seves reivindicacions.

Si volem avançar vers la nostra sobirania, no podem tolerar cap més passa enrere.