Publicat el 22/05/2023
Tot i la decepció i la desorientació estratègica, continuem omplint les urnes d’independentisme
Publicat per Poble Lliure
Categories: Comunicats

No podem cedir més poder a l’statu quo i al bloc monàrquic espanyol

Segurament el fenomen més significatiu d’aquestes eleccions seran les mostres de desencís que es manifestaran, sobretot a Catalunya, com a conseqüència de la desorientació estratègica de l’independentisme que ha resultat del període de persecució repressiva de l’estat espanyol i de la manca de coherència d’un nombre important de representants polítics. 

És sabut que Poble Lliure encapçala, participa i dóna suport a candidatures dins l’àmbit de la Unitat Popular sota diferents sigles, en un entorn polític més ampli que la CUP, nítidament independentistes i que aposten per una transformació de l’economia i l’statu quo actual. Però anant més enllà d’aquestes propostes de proximitat, davant la situació actual a Catalunya de crisi de confiança envers les candidatures que es reclamen de l’independentisme, ens veiem amb l’obligació de fer públic un missatge general adreçat a totes les persones amb conviccions independentistes que en aquesta situació tenen dubtes seriosos sobre qui i com votar, o fins i tot de si votar.

En relació amb el Principat de Catalunya:

  • Només es poden votar partits o candidatures que siguin favorables obertament al dret d’autodeterminació i que portin al seu programa polítiques nítidament independentistes encaminades a recuperar sobirania política i econòmica al conjunt dels Països Catalans. En particular, cridem a votar candidatures en l’àmbit de la Unitat Popular que apostin per una transformació profunda del sistema i que defensin la desobediència civil i la construcció d’estructures de poder pròpies per avançar en el procés d’independència del nostre poble.
  • No s’ha de votar cap partit del bloc monàrquic espanyol actual (que es pot simplificar en el PP i el PSOE, les seves sucursals i els seus satèl·lits). El bloc PSOE-PP té l’objectiu de destruir la nostra nació i arruïnar les seves classes populars; aplica la repressió arbitrària i abusiva com a única resposta i no vol ni tan sols investigar els crims comesos contra el poble (com els atemptats del mes d’agost del 2017), o els múltiples casos d’infiltracions i d’espionatge polític a l’independentisme. El comportament d’aquest bloc que nega la sobirania política del nostre poble ha de portar a evitar que ningú amb un mínim de consciència nacional i pugui donar suport.
  • Partint del context de cada municipi i de la correlació de forces que s’hi generi, cal evitar votar cap partit que mantingui, hagi mantingut o vulgui mantenir pactes amb les direccions d’algun partit d’aquest bloc monàrquic espanyol amb la voluntat de mantenir l’statu quo municipal.
  • Si no hi ha cap candidatura que es pugui votar racionalment tenint en compte les condicions esmentades, la nostra posició és que cal servir-se del vot políticament, per a manifestar la nostra protesta.

Per al cas del País Valencià:

  • Donar el nostre vot només a aquelles candidatures favorables als drets nacionals i socials del poble valencià, que defensin la llengua i la terra. En aquests moments, és necessari un vot que impedeixi el retorn de l’espanyolisme i el classisme mafiós i desfermat (PP i VOX),  representatiu de l’oligarquia del règim monàrquic espanyol. 
  • Prioritzar el suport a les candidatures i persones que miren més enllà i que defensen la condonació del deute, serveis socials efectius i treballen per al reforçament del teixit associatiu popular arreu del territori. Només l’enfortiment de l’organització i la lluita permetran de fer el canvi en profunditat que el País Valencià necessita.

I per al cas de les Illes: 

  • Donar el nostre vot només a aquelles candidatures que es mostrin fidels defensores dels drets nacionals i socials de les nostres illes, que defensin la llengua i la terra. Un vot que impedeixi el retorn a les institucions del PP i del seu entorn, representatiu de l’oligarquia del règim monàrquic espanyol. 
  • Prioritzar, d’altra banda, el suport a les candidatures i persones que miren més enllà i que denuncien l’espoliació fiscal i la massificació turística insostenible i que s’impliquen en el teixit associatiu popular. 

Volem fer palès que el poder institucional no serveix per avançar cap a la independència sense continuar fent créixer l’organització popular de manera que es vagin consolidant moviments polítics que treballin per la independència, i que representin alternatives poderoses enfront d’un sistema econòmic i polític que es troba en plena involució.

Per una República confederal dels Països Catalans lliure i socialista: no regalis el teu vot al poder espanyol al nostre país.