Publicat el 30/09/2022
Bellreguard: República Cultural
Publicat per Juanjo Giner
Categories: Opinió | Territorials

En aquests dies hem conegut les dos capitalitats culturals del País Valencià: Guardamar del Segura i Geldo. Enhorabona a les dos! Nosaltres a Bellreguard continuem quedant-nos a les portes, o a les finestres, ja no sabem ben bé on estem i on ens hem quedat en la candidatura d’enguany. El que sí que sabem és tota la faena que hem fet durant els últims 3 anys i continuarem fent el 2023 per convertir el poble en un referent cultural, interconnectar a les persones amb la creació artística, enfortir la praxi política on poder reivindicar la cultura com a eina de transformació social. Sense ser capital cultural del País Valencià, treballarem per convertir-nos en República Cultural dels Països Fusterians.

Continuarem formant part del Circuit Cultural Valencià de l’Institut Valencià de Cultura, en les modalitats de música i arts escèniques, i sol·licitarem entrar en la de cinema per al 2023. Necessitem qualsevol ajuda econòmica per poder oferir una programació cultural estable, conformada per uns espectacles culturals de qualitat i fortament creatius per al nostre poble, un poble de menys de 5.000 habitants amb la manca de recursos que suposa. Així que tenim una mestria en buscar finançament d’on siga, de baix de les pedres si cal, necessitat indestriable dels pobles xicotets inclús duplicant el pressupost municipal de cultura entre el 2018 i el 2022. Bellreguard ha de seguir dins d’aquest espai cultural d’on mai hauria d’haver eixit i on hem tornat amb molta força, ganes i il·lusió. Hem de seguir el fil roig cultural que ens marcaren els Aplecs al nostre poble. Després de passar un llarg hivern, que ha durat molts anys, sols amb el caliu de les activitats culturals de les associacions, des del 2019 estem vivint una dolça primavera de programació cultural municipal.

Continuarem com a seu del BarnaSants al País Valencià per tercer any consecutiu. El projecte cultural en xarxa BarnaSants, un projecte confederal d’activisme cultural que complirà 28 anys disparant cançó d’autor amb el kalàixnikov cultural amb l’objectiu de construir col·lectivament una societat més lliure i vertebrar els diferents territoris que compartim llengua. Des de la singularitat del País Valencià, des de l’arrelament al poble i la comarca, el projecte cultural en xarxa ens portarà un mínim de 3 concerts de primer nivell al nostre poble en els primers mesos de l’any. El BarnaSants és i serà la nostra benvinguda revolucionària de l’any nou, de les noves esperances i futures utopies.

Enfortirem la programació d’arts escèniques «…a l’Era». Significa utilitzar l’avantguarda de les arts escèniques per viatjar a mons on els impossibles es fan possible, espais generadors de conflictes, inferns, paradisos, terratrèmols… terres fèrtils de crítiques, noves i modernes.

Els espectacles i les companyies de la programació de «…a l’Era» col·loquen a Bellreguard en un lloc visible, possible i altament alternatiu. Bellreguard es converteix en l’alternativa a uns camins potencialment creatius, nous de les arts escèniques i arts vives valencianes.

Les 13 propostes que es presenten tenen un fort component modern, tant en l’escriptura, en la utilització de l’audiovisual, en el treball corporal, en la posada en escena, il·luminació i altres components espacials, escenogràfics… Són propostes en alguns casos no convencionals en la seua utilització de l’espai i en el seu treball amb l’espectador, fins i tot fent-li participar activament, sensorialment o en el procés. Són propostes compromeses políticament, amb qüestions de gènere, amb la identitat valenciana, amb la memòria democràtica, amb l’antifeixisme… que generen espais pedagògics de reflexió i deliberació als centres educatius com activitats complementàries i de generació de públic crític.

La Casa de Cultura de Bellreguard aposta seriosament per la creació contemporània, d’avantguarda, alternativa i política amb la programació d’arts escèniques «…a l’Era».

Consolidarem el Sotaia Rock com un espai de llibertat, rebel·lia i bona música, on promocionar i connectar els grups locals i comarcals de la mà de grups referents en el panorama musical valencià i estatal. Un espai on interrelacionar-se des de la individualitat i enfortir el col·lectiu, on poder gaudir de la festa i compartir lluites. El tercer any del festival ens servirà per consolidar l’espai i fixar la data de mitjans de maig a la Safor com a cita indispensable de la música reivindicativa i potent altaveu per als grups locals i comarcals.

Ampliarem el Rodafam Arts amb més de 10 espectacles circenses vora mar. Des de les arts escèniques s’ha de fer la revolució en cada gest, en cada paraula, en cada focus encès, en cada moviment i acrobàcia. Som circ i cultura… abans de res som cos revolucionari, presentem una programació de qualitat cada estiu a la platja de Bellreguard. No sabem estar en altra estratègia que no siga intentant canviar el món per a fer-lo més just, més ric, més tolerant, i des del llenguatge circense podem arribar a les persones. Arribar al cor amb espectacles intensos i diversos que ens parlen de les diferents maneres de veure la vida, des de l’amor, a les barbaritats, a l’esclavitud, a la resiliència, la soledat en forma cínica i còmica de la memòria o les acrobàcies d’una varieté de circ…. Identitats variades i complexes que ens parlen de com es desconstrueix un món i de com es torna a construir davant dels nostres nassos i davant dels nostres gestos més insignificants, mor el vell món i en naix un de nou com ens ensenyava Gramsci.

Amb el circ donem la benvinguda a la felicitat cultural de la mà de companyies i creadors polítics i tirem per les finestres els còctels Molotov més ardents i culturals possibles perquè cremen les nostres passions. A l’estiu, cada diumenge, volem afegir un ingredient més: cultura escènica de la mà del circ. Una programació de companyies joves de circ, del País Valencià, estatals i internacionals. Els diumenges d’estiu no són sols dies d’anar a missa… a la platja de Bellreguard és dia de circ.

Continuarem omplint el poble de murals per explicar amb art les reivindicacions que tenim com a poble. En defensa de la cultural popular, com el de Pedacets i el Ball de la Forca, reivindicant les lluites socials com el feminisme i l’antifeixisme, o en defensa del nostre terme, de la natura i de la gent que l’estima, en reconeixement de les persones represaliades que lluitaren per la llibertat o en homenatge a la Sanitat Pública que han donat la vida per tindre cura de la nostra.

Fem servir la cultura com a eix vertebrador de les polítiques de Memòria Democràtica. Les arts escèniques protagonitzen espectacles de primer nivell com ara La invasión de los Bárbaros i Maletes de Terra, obres de gran qualitat cultura i democràtica, com també la participació de l’alumnat de l’ES Joan Fuster, la Agrupació Artístico-Musical Santa Cecília i la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Bellreguard. Cultura per a reconèixer, reparar i homenatjar a les persones que van lluitar per la llibertat fins a les últimes conseqüències, donant les seues vides per un món més just i lliure. Com deia Montserrat Roig «si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòria».

Continuarem dedicant gran part de la nostra vida, hipotecant els nostres caps de setmana, i el de les nostres famílies, per poder farcir el poble de cultura. Continuarem amb molta il·lusió i ganes, rebent moltes bescollades amargues i poques abraçades reconfortants, suportant molts maldecaps i traves. Hem de ser conscients que la majoria d’aquests projectes naixen o tenen molt poc temps quan esclata la maleïda pandèmia, amb tot el que suposa mantenir una programació estable tenint en compte les continuades onades víriques i l’alarma col·lectiva. Continuarem construint la República Cultural de Bellreguard amb reconeixement institucional o sense perquè el reconeixement, si ha de vindre, vindrà del poble i el marcarà la història.

[Aquest article es publicà originalment a Nosaltres La Veu]