Publicat el 22/02/2022
Poble Lliure un any després de les eleccions al Parlament de Catalunya
Publicat per Poble Lliure
Categories: Comunicats

Passat un any des de les darreres eleccions autonòmiques al Parlament de Catalunya, des de POBLE LLIURE fem públiques les següents valoracions:

1. S’ha posat de manifest l’absoluta incapacitat dels actuals dirigents per donar resposta a la històrica majoria absoluta del 52% i vehicular-la al camí de l’avenç cap a la construcció de la República Catalana. El govern ha optat per recuperar l’estabilitat i una relació pacificada amb el govern espanyol per gestionar una autonomia que, si ja va néixer estèril i subordinada, a hores d’ara és una autonomia asfixiada econòmicament i judicialment per un Estat en plena regressió ultranacionalista, excloent i autoritària.

2. ERC ha fet del regeneracionisme espanyol i de l’acomodació al marc legal, mental i conceptual del règim la seva nova estratègia, i Junts, combina proclames grandiloqüents amb una praxi política indistingible a la d’ERC. Però cal també ser autocrítics i reconèixer l’error que va suposar, per part de la CUP, investir el govern sense estar disposat a condicionar-lo. L’acció de Govern està resultant catastròfica tant per al moviment popular, com per als interessos de la classe treballadora catalana. Citem-ne alguns exemples:

  • El suport al projecte especulatiu i espanyolitzador de les Olimpíades d’hivern.
  • L’acatament i aplicació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia i l’assumpció del programa lingüístic de Ciudadanos, del 25% de les hores de castellà a escoles i instituts.
  • Una política antirepressiva que, lluny de buscar una estratègia unitària i una solució política, aposta per les sortides individuals i la claudicació.
  • La configuració d’un bloc autonomista (ERC-Junts-PSC-Comuns) pel que fa al control de diversos organismes i institucions, entre el quals la CCMA.

6. En aquestes circumstàncies, des de POBLE LLIURE constatem la necessitat de refer el moviment independentista i d’articular un pla d’acció estratègica per recuperar les màximes quotes de sobirania possible, per possibilitar les condicions materials per fer possible la independència del nostre país:

  • Apostar per la nacionalització de sectors estratègics públics per garantir-ne el control per part de la Generalitat i d’estructures de govern i control a Catalunya: creació d’una empresa pública nacional de gestió de l’aigua i recuperació pública de la generació, la distribució i la comercialització de l’energia.
  • Campanya massiva de desconnexió de l’Íbex35 tant per part de la ciutadania com per part de les institucions. Capacitar el control de l’economia catalana apostant per inversions basades en una economia productiva i de consum arrelada al territori que depengui al mínim de l’estat espanyol.
  • Apostar per política exterior de la Generalitat encaminada cap a la construcció d’aliances i interessos des d’una perspectiva bilateral en coordinació amb la Xarxa Diplomàtica del Consell per la República.
  • Apostar per la desobediència civil permanent i coordinada com a eina per a defensar la voluntat de les nostres institucions. Contra la desmobilització i la desorientació estratègica, cal recuperar la situació de conflicte i situar a l’estat espanyol en una situació de debilitat.

Només un projecte republicà, transformador i de ruptura, amb nous lideratges i treballant amb el poble per generar estructures de contrapoder, podrà canalitzar els anhels, interessos i potencialitats de la majoria.

 

Països Catalans, 22 de febrer de 2022