Publicat el 15/01/2020
Comunicat en relació a l’incendi al complex petroquímic del Camp de Tarragona
Publicat per Poble Lliure
Categories: Comunicats | Territorials

Un cop sembla que es van aclarint els fets succeïts el dimarts 14 de gener en el polígon sud del complex petroquímic del camp de Tarragona és el moment de fer les valoracions pertinents. En primer lloc volem donar el nostre condol a les famílies de les 2 víctimes mortals i desitjar una ràpida recuperació als treballadors i població del voltant.

Aquest incendi posa de manifest un cop més, les mancances en quant a la seguretat d’aquesta indústria. Fa uns mesos es va produir una fuga d’amoníac que acabava amb la vida d’un treballador, i ahir un incendi que va derivar en una explosió que va acabar amb la vida de dues persones i amb fortes conseqüències sobre el territori.

No són pocs els incidents que han passat al voltant d’aquest complex i, tot i això, veiem que segueixen passant dia rere dia, fet que ens fa pensar en que cal fer un replantejament sobre aquesta qüestió per tal de construir un entorn on poder viure amb tranquil·litat.

Són moltes les preguntes que ens fem a dia d’avui. Ens agradaria saber quins són els motius que van dur a que es produís aquest incendi. Si s’havien establert les mesures preventives suficients, i en cas de que fos així, per quins motius no es van complir i per què es va permetre que no es complissin.

Som coneixedors de la indústria petroquímica té un programa de seguretat en les seves instal·lacions molt complet, però tot i això, veiem com es segueixen produint incidents d’aquest tipus. Per altra banda, també cal tenir en compte la situació de pànic col·lectiu que es va generar, sobretot a les poblacions de La Canonja i Vila-seca, una reacció que trobem del tot normal per part d’unes viles situades just al davant del Polígon Sud, i en les quals la gent desconeix el funcionamen tintern de les fàbriques. Creiem que és del tot necessari que la indústria petroquímica faci un esforç de transparència davant de la població per evitar repetir situacions d’aquest tipus.

També cal valorar el mal desplegament del PLASEQCAT, que no va fer sonar les sirenes fins una hora més tard de l’explosió, mentre anava donant missatges poc clars i tant sols per xarxes socials.

Davant d’aquest successos, ens urgeix un cop més plantejar un debat de país en el qual es posi sobre la taula la necessitat d’un major equilibri territorial. Cal recordar que indústries com la petroquímica o la nuclear que afecten a les comarques del sud del territori haurien de contribuir econòmicament en el desenvolupament de la zona. No obstant, veiem les grans mancances que pateixen aquestes comarques en molts àmbits com per exemple el transport públic.

És per tot això que des de Poble Lliure, considerem que és necessari:

  1. Analitzar les causes que han produït l’incendi i aplicar mesures preventives per evitar que es pugui tornar a repetir.
  2. Augmentar els controls sobre la indústria petroquímica per tal de garantir la seguretat i la salut dels treballadors.
  3. Realitzar controls sobre les emissions de les fàbriques i obligar a les empreses a utilitzar mètodes que les redueixin dràsticament.
  4. Realitzar un esforç de transparència amb el territori, donant a conèixer l’activitat que es realitza en el centres de producció, els productes amb els que es tracta, els treballs que es realitzen, etc.
  5. Apostar per la formació treballadors propis de les laboral i l’estabilitat tant dels empreses productores com els de les empreses subcontractades.
  6. Posar més recursos en el PLASEQCAT par tal de tenir que sigui realment eficaç en casos d’emergència.