Publicat el 20/06/2018
El Camp – Comunicat de Poble Lliure El Camp sobre els Jocs Mediterranis Tarragona 2018
Publicat per Poble Lliure
Categories: Comunicats | Territorials

El proper divendres 22 s’inauguren a Tarragona els XVIII Jocs Mediterranis Tarragona 2017, reconvertits ara fa unany i mig a corre-cuita en Tarragona 2018. Des de l’Assemblea Territorial de Poble Lliure al Camp volem fer les següents consideracions.

Denunciem que els Jocs s’han organitzat d’esquena a la ciutadania i constatem que es viuen amb indiferència a la ciutat. Ni un domàs als balcons, ni una conversa al carrer: els Jocs Mediterranis no interessen a Tarragona. Són,senzillament, un exemple més de la política d’aparador i de grans projectes fantasma que ha caracteritzat el mandat de Josep Fèlix Ballesteros.

Denunciem també l’opacitat sobre la despesa real que ha suposat el projecte i que, com no pot ser d’altra manera, tindrà conseqüències en les fnances municipals durant anys o dècades. L’Ajuntament, que inicialment va anticipar una despesa de 300 milions d’euros per a l’esdeveniment, defensa ara que el cost final ha estat de «només» 90 milions, i que no ha suposat cap mena d’endeutament. El miracle dels pans i els peixos: un estalvi del 70% en una ciutat on aparcaments que han costat 30 milions d’euros no arriben mai a obrir-se. I sospitós, també, tenint en compte l’intent de l’equip de Ballesteros de cedir la gestió de l’Anella Mediterrània a l’empresa Santagadea Gestión SL en uns termes que haurien suposat un endeutament de més de 100 milions d’euros en els propers 40 anys… intent que només es va veure frustrat per la denúncia pública i l’oposició al consistori de la CUP, ERC i ICV.

Constatem, en tot cas, que en el càlcul dels costos cal tenir-hi en compte altres factors. El pavelló Sant Jordi, per exemple, s’ha construït en terrenys cedits per la Generalitat a la URV que, al seu torn, els va cedir a una empresa privada perquè els exploti durant 40 anys. Sospitem que la inversió d’aquesta empresa quedarà amortitzada moltabans d’aquestes quatre dècades, i que ens trobem, per tant, davant d’un nou cas de «redistribució» neoliberal de baix cap a dalt, no gaire diferent a l’escàndol que patim al nostre país amb les autopistes, mil cops pagades i mai rescatades.

Finalment, denunciem que els Jocs han servit per escampar la propaganda espanyolista de l’equip de govern de PSOE-PP-Unió. Fa unes setmanes la Patrulla Águila ens empastifava el cel amb fum tenyit amb els colors de la bandera del Regne d’Espanya (al Camp necessitem saber què respirem, no que ens embrutin encara més l’aire). I ara l’Ajuntament ha organitzat també la visita del porta avions Juan Carlos I, vaixell insígnia de l’armada espanyola; un vaixell que, paradoxalment, acaba de tornar de l’altre extrem de la Mediterrània, d’allà on les agressions militars emparades pels successius governs espanyols de PSOE i PP han causat centenars de milers de morts en les darreres dècades. Però el programa espanyolitzador tindrà el seu plat fort amb la visita, amb motiu de la inauguració, de Felip de Borbó, rei d’Espanya i abrandat defensor (si no instigador directe) de la violència policial de l’1 d’octubre, que a la nostra ciutat va deixar un bon nombre de persones ferides. En aquest sentit, fem nostres aquelles paraules que escantaven a les tavernes de Torredembarra a principis del segle XX: si el rei vol corona… aquí la pelarem.

Des de Poble Lliure diem no a aquests Jocs Mediterranis, i emplacem els representants legítims del poble català a no participar-hi de cap manera si no volen ser instrumentalitzats, com es pretén, per ocultar la misèria política del bloc del 155. També diem no a l’estil Ballesteros i no a un equip que governa contra els interessos de la majoria dels tarragonins, i emplacem les forces d’esquerres i republicanes a fer front comú perquè, el 2019, puguem desterrar per sempre de la nostra ciutat aquesta manera de fer política.