Dijous, 10 Desembre 2015 17:39

Poble Lliure davant la Cimera del Canvi Climàtic de París

Davant la celebració de la 21a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions sobre el Canvi Climàtic (COP21) entre els dies 30/11 i 11/12 de 2015 a París, Poble Lliure vol fer algunes consideracions:

· Aquesta conferència se centra en l'objectiu de frenar el procés d'escalfament global per evitar arribar a l'augment de 2 graus centígrads per mitjà de la reducció de gasos d'efecte hivernacle a partir de l'any 2020.

·La Cimera de París ve marcada per dos fets objectius. D'una banda, el sobreescalfament del planeta es deu a l'emissió de CO2 d'ençà de la Revolució Industrial i que l'increment més intens s'ha produït en les darreres dècades. D'altra banda, ve precedida pel fracàs dels Protocols de Kioto (i de totes les cimeres precedents), segons els quals les principals potències industrials haurien d'haver reduït les seves emissions i no ho han fet.

· La capacitat d'autoregenaració del planeta a hores d'ara es troba del tot superada. S'accepta la dada que en l'actualitat la capacitat del planeta es troba en el 150% i que els combustibles fòssils han superat el seu límit d'extracció.

· La situació de gravetat ecològica de la biosfera del planeta deixa clar que la reducció de gasos de CO2 a partir del 2020, en cas de complir-se tenint en compte que no serà vinculant, fa tard. La necessitat és present i urgent.

· Si bé la contradicció entre l'èsser humà i la natura és primigènia, el sistema econòmic capitalista l'ha portat a nivells mai abans experimentats. El capitalisme i els capitalistes en el seu afany privat de lucre han sobreexplotat tots els recursos planetaris fins al punt de portar el planeta fins a límits insostenibles per a la pròpia viabilitat de la biòsfera del planeta i a la nostra autoextinció com a espècie.

· De la mateixa manera que el creixement econòmic és finit, els recursos i la capacitat de la Terra són esgotables.

· Les mesures d'economia "verda" han estat desvirtuades. Lluny de poder ser alternatives reals, no han passat de ser una moda o una nova oportunitat de negoci per als capitalistes, com posa de manifest el recent cas dels cotxes de Volkswagen o l'energia "verda" promoguda per Gas Natural.

· El capitalisme és la causa subjacent davant dels signes del sobreescalfament planetari, la contaminació del subsòl, rius i aigües subterrànies, la contaminació atmosfèrica, l'extinció d'espècies vegetals i animals i un augment dels problemes de salut que afecta les persones.

· Cal també potenciar el sector primari com a mesura de conservació de l'entorn natural i base de la sobirania alimentària, lluny de la lògica del mercat capitalista que practica la indústria alimentària que perjudica els i les treballadores del camp i augmenta la contaminació.

· Cal avançar des d'ara mateix cap a un model socialista que estigui al servei de la majoria i que garanteixi mantenir l'equilibri de la biosfera. 

Aquest model ha d'estar basat en les energies renovables i també en un procés de decreixement, atès que el model actual de creixement infinit no és ecosostenible ni tan sols amb noves formes d'energia no contaminants.

Ensorrem el capitalisme, aturem el canvi climàtic!

Per un poble lliure, avancem cap a l'ecologisme i el socialisme!

Països Catalans, 10 de desembre de 2015