Dijous, 09 Agost 2018 19:42

RECTIFICACIÓ DEL POSICIONAMENT DE POBLE LLIURE DAVANT LES POLÍTIQUES DE LENIN MORENO A L’EQUADOR

 

Poble Lliure ens veiem amb l'obligació de valorar críticament el nostre posicionament davant les darreres pràctiques polítiques empreses pel govern equatorià de Lenin Moreno.

 

 

El 19 de febrer de 2017, vam manifestar públicament el nostre suport a la candidatura a la Presidència d'Equador de Lenin Moreno i del Moviment Alianza País. Aquest suport responia, segons vam entendre, al fet que el candidat Lenin Moreno havia de continuar i aprofundir la tasca endegada amb l’anomenada “Revolució ciutadana” que havia representat el President Rafael Correa. En aquest context, el 2 d'abril del mateix any celebràvem la victòria electoral de Lenin Moreno a favor d'un Equador “independent i amb justícia social”.

En el marc de la seva visita oficial a l'Estat espanyol el desembre de 2017, el Govern d'Equador ja havia expressat que tot i estar a favor del dret a l'autodeterminació no es volia manifestar sobre la qüestió del Referèndum de l'1-O. No obstant això, en aquell període va cridar a l'ordre a Julian Assange que, asilat a l'ambaixada equatoriana a Londres, va mostrar suport a la causa democràtica del poble català. Segons els mandataris equatorians, Julian Assange no tenia permís per opinar sobre “països amics” d'Equador, en referència a Espanya, i en cap cas es va rebutjar la repressió envers el poble català. Actualment, l'amenaça que Equador retiri la condició d'asil a Julian Assange i l'entregui a les autoritats britàniques, amb el risc que pugui ser extradit als EUA, per a haver donat a la llum pública arxius secrets per mitjà de Wikileaks, s'ha fet molt real. Per això, des de Poble Lliure vam participar a la convocatòria del CDR de Londres en solidaritat amb Julian Assange el proppassat 31 de juliol.

Més recentment, el President equatorià Lenin Moreno ha tornat de visita oficial a l'Estat espanyol i s'ha reunit amb el seu cap d'estat no electe, el monarca Felip VI de Borbó. Aquest gest, des de la nostra òptica republicana i antiimperialista, és una mostra clara de vassallatge a qui el 3 d'octubre va aplaudir i encoratjar la repressió violenta contra el poble català que va defensar les urnes durant el Referèndum de l'1-O.

Més enllà d'aquestes qüestions que ens afecten directament com a poble, podem considerar que l'avenç de l'anomenada “Revolució Ciutadana” s'ha vist frenat i en clar retrocés des de l'arribada al govern de Lenin Moreno, que ha perdut completament el suport del seu predecessor Rafael Correa i bona part de les bases socials del Moviment Revolució Ciutadana. Les polítiques del nou mandatari han afeblit directament l'ALBA, com a projecte de contrapès popular, polític, econòmic i cultural de diversos països llatinoamericans i caribenys davant dels interessos de l'imperialisme dels EUA.

Pel contrari, lluny de reforçar espais de contrapès a l'imperialisme dels EUA, el nou govern equatorià ha anunciat que establirà una Oficina de Cooperació de Seguretat amb els EUA. També s'ha bolcat a les polítiques neoliberals i fonsmonetaristes i s'està plegant als interessos de la banca privada i del poder financer, al llarg del poc més d'un any que porta governant. En aquest context, el govern de Lenin Moreno ha endegat una persecució judicial contra l'expresident Rafael Correa per impedir que pugui tornar a ser candidat ni pugui continuar reorganitzant el moviment ciutadà antineoliberal. Aquest mecanisme de forçar les autoritats judicials i els processos no és nou a la regió, com hem vist a Brasil amb els expresidents Lula i Dilma o en el cas de Cristina Fernández a l'Argentina. També a casa nostra hem vist com es poden forçar el poder judicial i les lleis com ho palesa la macrocausa contra l'independentisme català.

Per tot plegat, ens veim amb l'obligació de retirar el suport públicament a Lenin Moreno i el seu govern i desitgem que el poble treballador equatorià pugui articular un moviment popular fort que planti cara als interessos de l'imperialisme i dels poders dominants del neoliberalisme; que el poble de l'Equador trobi el seu camí per continuar avançant en el camí d'una Amèrica socialista i sobirana.

Països Catalans, 9 d'agost de 2018