Dilluns, 16 Octubre 2017 12:36

Fermesa, unitat i mobilització per construir la República Catalana

  1. Hem votat. El poble català s’ha guanyat la llibertat. La diada de l’1 d’Octubre ens ha deixat dues lliçons que mai oblidarem: d’una banda ha constatat el caràcter intrínsecament autoritari i demofòbic de l’estat espanyol i el règim hereu del franquisme; de l’altra ha mostrat el coratge i la determinació i la capacitat del poble català per exercir la seva sobirania. Malgrat les agressions, els xantatges i la violència de l’Estat, el poble català va votar, i ho va fer massivament en favor d’un estat independent en forma de República. I no només això, dos dies després, el 3 d’octubre, Catalunya va viure una gran aturada nacional acompanyada de les manifestacions més grans mai vistes en la majoria de ciutats i capitals de comarca, una veritable mostra de fermesa en defensa dels drets i llibertats que cap representant polític pot trair o ignorar.
  1. Espanya només contempla la repressió. La resposta de l’estat espanyol a la voluntat manifesta del poble català ha estat monolítica i contundent: repressió i més repressió. Fent oïdes sordes de les denúncies que ressonen arreu del món contra el seu autoritarisme, Espanya avança cap a un estat autoritari amb opinió pública segrestada, pensament únic i llicència per matar, al més pur estil Erdogan. Aquesta repressió (intrínseca d’altra banda al caràcter post-franquista del règim del 78) no farà sinó anar en augment si no forcem la ruptura democràtica, la sortida de les forces d’ocupació i la depuració de l’aparell judicial. Només la independència ens pot protegir de la repressió externalitzada (agressions feixistes i parapolicials) i administrativa (sancions, inhabilitacions, intervencions i purgues) que l’estat i el seu aparell de propaganda ja ha començat a desplegar.

  1. Les institucions i els representants polítics han d’estar a l’alçada del poble. Per aquest motiu, des de Poble Lliure considerem que:

  • Cal un Govern de concentració amb presència de totes les forces polítiques compromeses en la construcció de la República Catalana i el desplegament d’un procés constituent que gestioni la ruptura democràtica i la transició al nou marc jurídico-polític.

  • Cal complir els compromisos de legislatura i no convocar noves eleccions fins que, com es deia en els acord, “el procés hagi culminat”, és a dir, fins que la República Catalana sigui un fet. Convocar eleccions en un marc autonòmic és trair el poble que ha defensat fins al final la seva llibertat. D’altra banda, mantenir una activitat parlamentària dins una dinàmica autonomista tampoc té cap mena de sentit. Cal doncs fixar terminis raonables per al desenvolupament de les possibles negociacions i mediacions que duguin al reconeixement de la República.

  • Cal activar eines de representativitat sobiranes i independents del marc jurídico-polític espanyol, que puguin assumir el paper d’obrir camí a la nova institucionalitat republicana. En aquest sentit, considerem que correspondria al conjunt de Parlamentaris i Batlles de Catalunya assumir, com a representants legítims del nostre poble, la Declaració d’Independència i la Proclamació de la República.

  1. Només el poble salva el poble. Des de PL seguim apostant per la mobilització popular massiva, cívica i el màxim de transversal possible com a única garantia que el procés arribi a bon port. En aquest sentit, fem una crida al conjunt d’entitats i col.lectius compromesos en el projecte republicà a sumar esforços per fer de nou prevaldre la voluntat popular pel damunt de la coerció, la manipulació i la repressió. Els carrers seran sempre nostres i les escoles no es toquen. Mobilitzem-nos de nou pel replegament de les forces d’ocupació i en defensa de l’escola catalana, la democràcia i la llibertat.

  1. El futur de la democràcia a Europa es juga a Catalunya. Cridem el conjunt de les forces democràtiques europees i, especialment les esquerres de tot el món a expressar el seu suport a la lluita del poble català davant l’autoritarisme de l’estat espanyol. El reconeixement de la República Catalana, la denúncia de la repressió i la deriva neofeixista de l’estat espanyol i el boicot als interessos econòmics d’aquest estat i les seves elits han de ser, avui, al programa de qualsevol internacionalista.

Comitè Nacional de Poble Lliure

Barcelona, Països Catalans, 15 d’octubre de 2017