Divendres, 01 Setembre 2017 06:00

Poble Lliure felicita la nova formació política colombiana FARC-EP pels acords assolits així com la seva incorporació a la vida civil

El passat 24 de novembre de 2016 les FARC-EP i el govern de Colòmbia signaven l’Acord general per la finalització del conflicte i la construcció d’una pau estable i duradora.

 

Aquest acord posava fi a un conflicte armat de 52 anys entre una de les guerrilles més sòlides del planeta i una de les oligarquies més feudals i sanguinàries del continent americà.

Un conflicte que ha generat, segons fonts oficials, 245.000 morts dels quals 177.000 han estat civils assassinats, i 25.000 desapareguts, en la seva immensa majoria per grups paramilitars d’ultradreta i el mateix estat.

Els orígens d’aquest conflicte es remunten al sistema feudal i latifundista importat per la invasió espanyola i que les elits criolles van adoptar, fins els nostres dies, en un model de servitud i acaparament de terres per mitjà de la violència.

Aquest model ha estat el culpable que als darrers 52 anys s’hagi produït el desplaçament, cap als cinturons de misèria urbans, de més de 5,7 milions de persones (sempre segons dades oficials) degut al robatori, per mitjà de pràctiques il·legals i la violència, de terres que en total sumen l’extensió dels Països Catalans (7 milions d’hectàrees)

L’acord de pau és un pacte democràtic per a la superació del conflicte armat, però no pas del social i el polític. Les causes del conflicte hi segueixen sent i el què permet aquest acord és crear un marc polític per al desenvolupament del lliure exercici de l’activitat social i política amb plenes garanties a la vida humana. És en aquest context on s’emmarca la transformació de les FARC-EP en una organització política civil

Però tot i l’acord, des de la fi definitiva de les hostilitats armades del 24 d’agost de 2016 fins a data d’avui, ja han estat assassinats un centenar d’activistes polítics i socials d’esquerres. Aquestes xifres suposen un augment del 30% en comparació a la mitjana d’assassinats de civils durant el conflicte armat. Significa que un militant d’esquerres és assassinats cada tres dies.

Aquests assassinats responen a sectors de les elits terratinents, i de certes estructures de l’estat, que per mitjà de violència pretenen boicotar els acords de pau per tornar a l’escenari de conflicte i impunitat que tan bons resultats els ha donat durant dècades.

La implementació dels acords de pau, amb mesures de memòria, justícia, reparació i no repetició dels crims de caire polític, les mesures per avançar en el repartiment de terres, l’eradicació dels conreus il.licits, però sobretot el de la participació política i social amb plenes garanties a la vida, són les claus per bastir un marc on els conflictes es resolguin de manera democràtica.

Poble Lliure és conscient de l’acumulat històric de les FARC-EP i de l’esforç i generositat que ha demostrat durant les negociacions de l’acord de pau. Però també és conscient del risc que corre la seva incorporació a la vida civil davant l’augment del nombre d’assassinats per part dels grups paramilitars, que recorden l’extermini de 4000 dirigents del partit Unión Patriótica sorgit de les fallides negociacions de pau de 1986.

Tot i així l’acord de pau és fruit de la voluntat política de les parts i representa també el sentir majoritari de pau de la població colombiana.

És per això que Poble Lliure volem felicitar a les FARC-EP pels acords assolits així com la seva incorporació a la vida civil per mitjà d’una nova organització política que basteixi les aliances necessàries que permeti a les majories socials de Colòmbia ser protagonistes del seu futur polític, social, econòmic i cultural.