A l’espera que s’aclareixin les causes de l’accident que va tenir lloc el passat 24 de novembre a la central nuclear d’Ascó, en primer lloc volem transmetre el nostre condol a la família, amics i companys del treballador que va perdre la vida. En segon lloc, volem agrair la tasca feta pels treballadors dels serveis de rescat als què pertanyia el treballador que va acabar morint.

Demanem als responsables de l’Administració la màxima celeritat en la investigació per aclarir les causes d’aquest accident, i a l’empresa el màxim de transparència i que extremi les mesures de seguretat per evitar que se’n produeixi cap més. És molt importat saber si s’havien establert del mesures preventives necessàries i, si és així, com es pot haver arribat a produir un accident mortal. Sabem que la indústria nuclear té uns estàndards relativament alts en matèria de prevenció de riscos laborals però, així i tot, constatem que no han estat suficients per evitar que un cop més una persona hagi perdut la vida mentre feia la seva feina.

Aquest accident no és un fet aïllat, sinó que cal analitzar-lo en el context d’altres accidents, com ara el que va costar la vida de tres persones ara fa encara no dos anys al complex petroquímic de Tarragona. Com ja vam expressat en en aquella ocasió, creiem que s’ha de plantejar un debat de país en el qual es posi sobre la taula la necessitat d’un major equilibri territorial. Les comarques de Sud del Principat, a pesar de tenir una acumulació d’indústria que hauria de repercutir en un desenvolupament territorial integral, són algunes de les més pobres i pateixen una manca endèmica d’inversió social i en infraestructures.

És per tot això que des de Poble Lliure El Camp, considerem que és imprescindible:

  1. Investigar en profunditat les causes que han produït l’accident i aplicar mesures preventives per evitar que es pugui tornar a repetir.
  2. Augmentar els controls sobre la indústria per tal de garantir la seguretat i la salut dels treballadors.
  3. Augmentar la participació dels treballadors en la presa de decisions estratègiques de l’empresa.
  4. Apostar per la formació i l’estabilitat dels treballadors tant de les empreses productores com els de les empreses subcontractades.
  5. Realitzar un esforç de transparència amb el territori, donant a conèixer l’activitat que es realitza en el centres de producció, els productes amb què es tracta, els treballs que es realitzen, etc.
  6. Avançar cap a la nacionalització i el control democràtic dels sectors estratègics de l’economia, i especialment del sector energètic, per tal que estiguin al servei dels interessos dels treballadors i les classes populars, amb criteris ecològics i de justícia social, i no de les elits extractives que van establir els seus negocis a les nostres comarques sota el paraigües del règim franquista.

 

Poble Lliure El Camp
30 de novembre de 2021

 

Comments are closed.