Celebrem la sortida de presó dels 9 presos polítics independentistes. Hauran passat més de tres anys i mig empresonats en base a unes acusacions i un judici totalment injust. Això no hi ha indult que ho faci oblidar.

La concessió dels indults es produeix després d’aquests anys de pena ja complerts estrictament, fins i tot amb la denegació de l’accés als tercers graus. Es produeix també després de les contradiccions que la judicatura europea ha anat assenyalant del procés, rebutjant les euroordres i consolidant la immunitat dels europarlamentaris. Unes pistes que assenyalen una més que probable bufetada judicial del TEDH que l’actual Govern espanyol buscaria atenuar. De la mateixa manera s’ha d’entendre una possible reforma del delicte de sedició.

Altres sectors de l’Estat espanyol, incloent majoritàriament la judicatura, rebutgen els indults perquè continuen considerant la repressió frontal com a única resposta a l’independentisme i perquè veuen que el nostre “ho tornarem a fer” no és una mera consigna.

Tanmateix, la gestió dels indults per part dels principals partits independentistes podria afegir confusió a la desorientació estratègica de l’independentisme. La manca d’una defensa política unitària del conjunt de represaliats, a diferència de l’experiència històrica de la Comissió Portaveus dels detinguts del 92, podria aprofundir la divisió de l’independentisme.

En conclusió ens queda assenyalar dues reflexions clau per a aquest moment: en el context de l’Estat espanyol, no hi ha via a la independència que no impliqui repressió. Aquests no són els primers ni seran els últims presos de l’independentisme fins a assolir la República Catalana. I en segon lloc, convé no oblidar que la repressió no s’ha aturat: hi ha més de 3.000 persones encausades per diversos tribunals que s’enfronten a multes elevadíssimes, inhabilitacions i també presó. Hi ha persones exiliades. I hi ha nous casos motivats per l’actuació de la pròpia Fiscalia, dependent del Govern espanyol del PSOE i Unides Podem.

Cridem a rebre els presos i preses i cridem a fer real el crit històric: la repressió no ens aturarà!

Secretariat Nacional,
Països Catalans, 15 de juny del 2021

Comments are closed.