Des de Decidim Economia, sectorial de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, des de principis de 2018 demanem públicament una resposta a la recentralització i la intervenció financera i un canvi necessari del model econòmic valencià al govern valencià, les institucions valencianes i als diversos components de la societat civil valenciana, així com obrir un espai de debat per a aportar solucions als greus problemes econòmics que pateix el País Valencià. Mai hem rebut resposta de cap dels interpel·lats. I encara que, en les poques reunions que hem fet amb alguns components d’aquests subjectes econòmics valencians sols hem rebut bones paraules, mai hem vist cap intenció d’encetar el debat.

Empentats per aquesta apatia governativa, institucional i cívica, hem elaborat el document “L’empobriment del País Valencià” per a fer pública la situació econòmica del País Valencià, posant èmfasi en la urgència de la situació i la necessitat de prendre mesures per a revertir-la a favor de les persones que vivim al nostre territori.

Nosaltres la Veu ens ha ofert la seua publicació per a desenvolupar, a través d’articles, cadascun dels apartats del document elaborat. Moltes gràcies a Nosaltres la Veu per obrir-nos un espai on explicar la situació i aportar les nostres solucions. Amb aquest encetem el seguici d’articles sobre cada apartat del document i ho fem, a mode d’introducció, reproduint l’últim article publicat al diari Levante el 7 d’octubre de 2019, “Claus econòmiques per a un País Valencià amb futur i sostenible“, ja que aquest és el resum de la nostra postura col·lectiva i a partir del qual s’ha elaborat el document “L’empobriment del País Valencià”.

Claus econòmiques per a un País Valencià amb futur i sostenible

L’anàlisi de tots els indicadors econòmics del País Valencià ens mostren que estem a la cua de la resta de les autonomies de l’estat espanyol, tant siga en els indicadors d’activitat econòmica com en els indicadors d’inversió pública en serveis bàsics per a la població. Les dades econòmiques no poden ser més significatives i expressen el nostre endarreriment econòmic i la fallida del model econòmic vigent basat, majoritàriament, en els sectors de serveis turístics estacionals i en la construcció indiscriminada, insostenibles ambdós tant econòmica com ecològicament. I no cal repetir les xifres massa conegudes per tothom.

Des de Decidim Economia fa temps que estem fent una crida a les institucions públiques implicades perquè donen un pas endavant i treballen per a solucionar els problemes estructurals que pateix el País Valencià, que ens impedeix ser un territori on les persones puguem viure amb una vida més d’acord amb els postulats socials, econòmics i sostenibles que ens corresponen com a integrants d’un estat de dret en una societat avançada.

Les dues vessants del problema econòmic estructural que pateix el País Valencià són el deficient finançament públic i l’insostenible model econòmic actual, per la qual cosa creguem que cal actuar ja tant amb l’un com amb l’altre problema, els quals tenen actors i interlocutors diferents, però, estan íntimament interrelacionats.

És imprescindible, necessari i urgent un nou model de finançament autonòmic que, a més d’adequar la diferència entre renda i aportacions, incloga el pagament del deute històric per a saldar una injustícia fiscal. La solució d’aquest problema sols pot vindre des de l’àmbit d’una negociació política seriosa d’un nou marc de finançament de les autonomies basat en l’autonomia fiscal a través d’una Hisenda pròpia que gestione directament els ingressos i no sols les despeses.

Per altra banda també és imprescindible un canvi radical del model econòmic, ja que el model actual és ineficient, creador de precarietat, temporalitat, destructor del medi ambient i sense expectatives de futur. Cal exposar a l’opinió pública i presentar per a la seua discussió oberta els dos estudis sobre el canvi de model econòmic que ja estan fets per banda de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic: Document de Bases i Elements Orientadors per a la Transformació del Model Econòmic de la Comunitat Valenciana a l’abril de 2016 i Pla d’acció per a la transformació del Model Econòmic Valencià 2027 al juliol de 2018.

Sols la solució d’aquests dos greus problemes econòmics que patim ens permetrà desenvolupar-nos de manera sostenible mitjançant un sistema econòmic sòlid, estable i equilibrat que evite les desigualtats. Aquests dos temes han d’obrir un debat entre les institucions i persones implicades en la vida econòmica i social del País Valencià per a fer possible un canvi necessari i a favor de les persones.

[Aquest article es publicà originalment a Nosaltres La Veu]

 

Comments are closed.